Παραγωγή αρχικής καλλιέργειας (μαγιάς) κατάλληλης για πολλαπλές εφαρμογές με πρώτη ύλη το τυρόγαλα (απόβλητο τυροκομείων), Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Πάτρας και με εκπρόσωπο ομάδας τον κ. Αθανάσιο Κουτίνα.




Η καινοτoμία αφορά στη χρήση τυρογάλακτος για παραγωγή καλλιέργειας κατάλληλης για ωρίμανση φέτας και σκληρών τυριών, βιομηχανική παραγωγή ποτού κεφίρ, παραγωγή βιοαιθανόλης, παραγωγή ξηρής ζύμης αρτοποιίας σε φακελάκι και παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Πρόκειται για προϊόν έρευνας δώδεκα ετών και αποτέλεσμα σύνθεσης είκοσι επτά διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων, τριών διδακτορικών διατριβών και είναι ώριμη για ανάπτυξη στη βιομηχανία. Η καλλιέργεια παρέχει αντίσταση στην αλλοίωση των τυριών, δημιουργία οπών, βελτίωση γεύσης και αρώματος. Επίσης, έχει χαμηλό κόστος λόγω της απλής μεθόδου θερμικής ξήρανσής της και κόστους επένδυσης, που σε συνδυασμό με την παραγωγή μεγάλου αριθμού προϊόντων από τυρόγαλα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας λόγω βελτίωσης της ποιότητας, ενθαρρύνει ιδιαίτερα τους επενδυτές και οδηγεί σε εμπορικό όφελος. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί επένδυση σε πρώτη φάση περίπου € 1.000.000.

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Share: