Ανάδειξη Νικητών 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η τελετή απονομής των βραβείων του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Στον 3ο κατά σειρά Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», από τις 208 προτάσεις που κατατέθηκαν και οι οποίες αξιολογήθηκαν από 89 διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που ορίστηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα  Καινοτομεί!» αναδείχθηκαν οι προκριθείσες υποψηφιότητες για τα 4 Βραβεία και τις  15 Τιμητικές Διακρίσεις. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας  Φωτάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας. 
Στη τελετή βράβευσης δύο κορυφαίοι επιστήμονες  της έρευνας και της καινοτομίας ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μανώλης Δερμιτζάκης και ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ,  βρέθηκαν επί σκηνής σε μία πολύ ενδιαφέρουσα «αντιπαράθεση» για την παραγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας εντός και εκτός συνόρων, τα κίνητρα και αντικίνητρα του να παραμείνει ένας ερευνητής στην Ελλάδα ή να φύγει στο εξωτερικό και πώς μπορεί η ίδια η ερευνητική κοινότητα να ενθαρρύνει  την επιχειρηματικότητα. 

Τα βραβεία του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» απονεμήθηκαν ως εξής:

Στην κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα βραβεύθηκαν:

Α΄ Βραβείο  στον κ. Προκόπιο Μαγιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το Aristoleo:νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Β΄ Βραβείο στον κ. Χρήστο Αγγελόπουλο του Ινστιτούτου Επιστημόνων Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) για τη συσκευή Ψυχρού Πλάσματος, για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.

Στην κατηγορία Καινοτομία βραβεύθηκαν:

Α΄ Βραβείο στον κ. Λάμπρο Βαρούχα της ΕΛΒΑΛ, για το σχεδιασμό και την παραγωγή ανάγλυφων φύλλων αλουμινίου με κατάλληλες ιδιότητες για χρήση σε πατώματα φορτηγών ψυγείων.

Β΄ Βραβείο στην κ. Ιωάννα Ζεργιώτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Τομέα Φυσικής και στην ομάδα Υλικών και Μικροκατεργασίας με Λέιζερ, για την έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με Laser.

Η απόδειξη του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων ερευνητών είναι επιπλέον κίνητρο για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η στρατηγική της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Σύντομα θα υπάρξουν νεώτερα για τον 4ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» από την Eurobank και τον ΣΕΒ που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Share: