Το ολόγραμμα στην τέχνη…τρισδιάστατοι οπτικοί κλώνοι έργων τέχνης

Οι οπτικοί κλώνοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Ολογραφίας (ΕΙΟ) είναι εδώ και έχουν ήδη εφαρμοστεί και χρησιμοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Τι είναι όμως οι οπτικοί κλώνοι που έφτιαξε η ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου;

 Πρόκειται για πανομοιότυπα αντίγραφα των εκθεμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Και ενώ τα πρωτότυπα «ταξιδεύουν» στον κόσμο, τα ορατά και άυλα τέλεια «αντίγραφά» τους βρίσκονται στις προθήκες του μουσείου.  Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, οι οπτικοί κλώνοι είναι ολογράμματα, δηλαδή μια τρισδιάστατη απεικόνιση αντικειμένων. Τα βλέπεις αλλά δεν τα πιάνεις, αφού η προβολή τους γίνεται μέσω μιας κάμερας του ΕΙΟ. Τα ολογράμματα δημιουργήθηκαν μέσω ενός μεταφερόμενου συστήματος πηγών λέιζερ και τις απαραίτητες βελτιστοποιημένες πηγές φωτισμού τους. Με τη μέθοδο αυτή, τα ολογράμματα δημιουργούνται πάνω σε γυάλινες πλάκες που έχουν όλες τις οπτικές ιδιότητες των πρωτότυπων έργων τέχνης; δηλαδή πιστή χρωματική αναπαράσταση, προοπτική και βάθος, τρεις διαστάσεις, πλήρη, οριζόντια και κατακόρυφη παράλλαξη, λεπτομέρεια και υφή επιφάνειας, ανακλάσεις και σκιάσεις και ευρεία οπτική γωνία θέασης. 

Με λίγα λόγια, ο επισκέπτης πχ. του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας βλέπει από κοντά τον οπτικό κλώνο ενός έργου που εκτίθεται σε κάποιο μουσείο του εξωτερικού, αλλά δεν μπορεί να το ξεχωρίσει από το πρωτότυπό του, καθώς βλέπει το ίδιο έργο με όλες του τις λεπτομέρειες.

Το ΕΙΟ έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τα ολογράμματα στην καταγραφή, τεκμηρίωση και διάχυση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι ερευνητές του ΕΙΟ κάνουν επιτόπιες καταγραφές και εκθέτουν ολογραφικούς οπτικούς κλώνους, έγχρωμους εννοείται, αντικειμένων τέχνης. Ήδη έχουν εφαρμόσει την καινοτομία τους στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Φαμπερζέ στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία. 

Παρά το γεγονός ότι τα λεγόμενα OptoClones© ολογράμματα έχουν γίνει γνωστά μετά από έξι χρόνια ιδιαίτερης προσπάθειας, οι ερευνητές Ανδρέας Σαρακηνός και Αλκιβιάδης Λεμπέσης κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους στον 3ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», ώστε να προσελκύσει venture capital και να αναπτύξει σε μεγαλύτερο βαθμό τα συστήματα Z3RGB (μεταφερόμενη ολογραφική κάμερα) και HoLoFoS (φωτιστικά) που χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν τους οπτικούς κλώνους. Αυτό που επιθυμούν, όπως λένε, είναι η «αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών 6 ετών μιας αμιγώς ιδιωτικής επένδυσης για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών και συστημάτων».  Οι ερευνητές δημιούργησαν εξοπλισμό πλήρως φορητό που τοποθετείται σε ειδικές συσκευασίες ταξιδίου. Έτσι, μεταφέρεται εύκολα και άμεσα για επιτόπιες αναλογικές ολογραφικές καταγραφές σε εσωτερικούς χώρους που τηρούν τις προδιαγραφές.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές του ΕΙΟ, η φορητή ολογραφική κάμερα Z3RGB μοντέλο ZZZyclops, που οι ίδιοι έφτιαξαν, είναι η δεύτερη παρόμοιας λειτουργίας που υπάρχει σε όλο τον κόσμο.  Όπως εξηγούν οι ίδιοι, τα έγχρωμα αναλογικά ολογράμματα που καταγράφονται σε γυάλινες πλάκες με ειδική ολογραφική επίστρωση παγχρωματικής εμουλσιόν είναι μοναδικά κομμάτια και τελειοποιούνται από τους ειδικούς συνεργάτες του ΕΙΟ για να αποτελέσουν τη μόνη πραγματικά τρισδιάστατη καταγραφή των αντικειμένων, «παγώνοντας» ουσιαστικά σε χώρο και χρόνο το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που αυτά εκπέμπουν στο οπτικό φάσμα. Τα OptoClones© ολογράμματα είναι ορατά σε λευκό φως σημειακής πηγής και αποδίδουν πλήρως τα χρώματα, την υφή, τη λεπτομέρεια, το υλικό και όλες τις ορατές ιδιότητες των ολογραφομένων αντικειμένων.  Οι πρώτες ολογραφικές καταγραφές έγιναν με επιτυχία πριν από δύο χρόνια σε ρολόγια χειρός, μάσκες, βάζα και εικόνες αγιογραφίας.
Και ήταν μόνο η αρχή!
Share: