Μία γέφυρα ανάμεσα στον ασθενή και τον γιατρό του

Η Ολοκληρωμένη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαχείρισης Συμμόρφωσης Ασθενών σε χρόνιες θεραπείες (mHealth) που ανέπτυξε η εταιρεία PCC HELLAS, έρχεται να δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολύπλοκα προβλήματα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως, αυτό της φαρμακευτικής συμμόρφωσης ασθενών.

Η καινοτομία της βασίζεται στην ανάγκη για μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία και, κατ’ επέκταση, στη διατήρηση της καλής τους υγείας και ποιότητας ζωής. Αποτελείται από τέσσερα συστήματα: το κεντρικό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών της PCC HELLAS (MIS), το σύστημα του νοσηλευτή (RemoteReporter©), το σύστημα για τον ασθενή (MDStation™) και το σύστημα για τον ιατρό ή/και το φαρμακοποιό (iPAΧ©). Το κάθε επιμέρους σύστημα καταχωρεί και λαμβάνει, σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες για τη θεραπεία (λήψη φαρμάκων, άσκηση, διατροφή, εκπαιδευτικό υλικό, συλλογή στοιχείων από ερωτηματολόγια κ.ά.), με τη χρήση και multimedia μέσων. Βοηθά στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην ελαχιστοποίηση κινδύνων από την πολυφαρμακία, στη δραστική μείωση των δαπανών στο χώρο της υγείας, ενώ ενδυναμώνει τη σχέση ιατρού και ασθενή και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενή και των οικείων του.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαζαράκης, εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας, η ιδέα προέκυψε πριν από μερικά χρόνια όταν διαπιστώθηκε πως τα εργαλεία και οι εφαρμογές που προορίζονται να βοηθήσουν τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων είναι μεν πολλά, αλλά προσφέρουν μεμονωμένες λύσεις αντί μιας ολιστικής προσέγγισης στην υγεία του ασθενούς. Το έργο είχε εξαρχής εμπορική κατεύθυνση, αλλά και ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από το πόσο μια τέτοια ολοκληρωμένη πλατφόρμα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ασθενών και κατ' επέκταση την κλινική τους εικόνα.

Η PCC HELLAS δραστηριοποιείται από το 2006 στο χώρο της φαρμακευτικής συμμόρφωσης οπότε υπήρχαν ήδη οι δίοδοι επικοινωνίας προς τους υπάρχοντες πελάτες, ενώ έχει στο ενεργητικό της αρκετές συμμετοχές και διακρίσεις σε διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Μαζαράκης, εξηγώντας τα σημεία στα οποία δόθηκε έμφαση κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της ιδέας, αναφέρει πως «επιτυχημένο είναι ένα project που δίνει λύσεις γρήγορα, αξιόπιστα και με μικρό κόστος. Πέρα από αυτά τα σημεία, δώσαμε έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας και στην ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας».

Η συμβουλή της ομάδας στους νέους ερευνητές είναι να μην παρεκκλίνουν από το αρχικό όραμά τους. «Οι δυσκολίες στο σημερινό τοπίο είναι πολλές, δε θα πρέπει όμως να κάνει κανείς “εκπτώσεις” στους στόχους του, αλλά θα πρέπει να αναζητά διαρκώς εναλλακτικές λύσεις», τονίζει ο εκπρόσωπος της ομάδας.

Αναφορικά με το διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», η ομάδα πιστεύει πως πρόκειται για ένα σημαντικό και διακεκριμένο θεσμό που χρόνο με το χρόνο ενδυναμώνεται. «Το επίπεδο της διοργάνωσης αλλά και του ανταγωνισμού είναι υψηλό. Πρωτοβουλίες σαν και αυτή λείπουν από τα ελληνικά δεδομένα, μιας και φέρνουν σε επαφή μεταξύ τους επιχειρηματίες και ερευνητές, αλλά και με το ευρύ κοινό».

Αυτή την περίοδο, το project της PCC HELLAS είναι στο στάδιο της εμπορικής αξιοποίησης, ενώ γίνονται διαρκώς προσθήκες και βελτιώσεις. Η πλατφόρμα πρόκειται να εμπλουτιστεί με κάποιες λειτουργίες που θα κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη χρήση της και θα προσφέρουν πρόσθετες λύσεις σε επαγγελματίες υγείας. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού - αυτό μας επιβεβαιώνει ότι όντως η ιδέα μας είναι πρωτοποριακή», δηλώνει ο κ. Μαζαράκης.
Share: