Νερό χωρίς αρσενικό

«Η ερευνητική ομάδα ανάπτυξης του AquAsZero θεωρεί ότι η συνεργασία, μεταξύ πανεπιστήμιων και ερευνητικών κέντρων με την επιχειρηματική κοινότητα, πρέπει να είναι ένας από τους στόχους προτεραιότητας των Πανεπιστημίων», δηλώνει ο Μανασσής Μήτρακας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και εκπρόσωπος της ομάδας που κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτομία», στον πρώτο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» του ΣΕΒ και της Eurobank. Η πεποίθησή τους αυτή αποτέλεσε βασικό γνώμονα σε κάθε στάδιο της δουλειάς τους. Το αποτέλεσμα; Η πρώτη πιλοτική μονάδα παραγωγής AquAsZero, ενός υλικού που συγκρατεί το αρσενικό που υπάρχει στο πόσιμο νερό, λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ και η μαζική παραγωγή είναι θέμα χρόνου.

Το αρσενικό υπήρχε πάντοτε στο νερό, όμως οι επιπτώσεις του στην υγεία - στις συγκεντρώσεις που απαντάται φυσικά - έγιναν γνωστές σχετικά πρόσφατα και τα επιτρεπτά όρια μειώθηκαν αρκετά. Επιπλέον, οι υπάρχουσες μέθοδοι απομάκρυνσής του, εστιάζουν κυρίως στην πιο διαδεδομένη μορφή του, το πεντασθενές αρσενικό, με αποτέλεσμα να χρειάζεται και δεύτερη διαδικασία για την απομάκρυνση του τρισθενούς αρσενικού, το οποίο μπορεί να είναι ως και 60 φορές πιο τοξικό. Με αυτά τα δεδομένα, και γνώμονα τη δημιουργία μιας λύσης αποτελεσματικής, ανταγωνιστικής και εμπορικά βιώσιμης, η ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της. «Κύρια αγωνία μας δεν ήταν τόσο η σύνθεση ενός υλικού που να απομακρύνει το αρσενικό, καθώς αυτό φαινόταν εφικτό από την αρχή, αλλά η μέθοδος που θα αναπτυχθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις, απομακρύνοντας ισοδύναμα και τις δύο μορφές του αρσενικού, και – το σημαντικότερο – να είναι σημαντικά φτηνότερη ώστε να έχει νόημα η εμπορική αξιοποίησή της και η ευρεία χρήση της», σημειώνει ο Καθηγητής Μανασσής Μήτρακας.

Και πράγματι, η ομάδα του τμήματος χημικών μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πέτυχε το στόχο της: το AquAsZero, ένα κοκκώδες στερεό υλικό βασισμένο στο φεροξίτη σιδήρου – μαγγανίου, είναι 50% πιο αποδοτικό στην απομάκρυνση του πεντασθενούς αρσενικού από το καλύτερο προϊόν της αγοράς, 5 φορές πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση του τρισθενούς αρσενικού, είναι απλό στη χρήση και μπορεί να έχει και οικιακές εφαρμογές, είναι περιβαλλοντικά ασφαλές και έχει χαμηλό κόστος παραγωγής!

Η πίστη στη συνεργασία μεταξύ επιχείρησης και ακαδημαϊκού εργαστηρίου, την οποία πρεσβεύει η ομάδα, καθόρισε και την πορεία τους.  Αφού βεβαιώθηκαν ότι βρίσκονται στο σωστό επιστημονικά δρόμο, αναζήτησαν επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς συνοδοιπόρους. Προσεγγίζοντας αρχικά την «Λουφάκης Χημικά» και στη συνέχεια ερευνητικά κέντρα και εταιρίες σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατέληξαν το 2009 να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το 7ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και να προχωρήσουν την έρευνα και την παραγωγή του AquAsZero. 

Κι ακόμα, η πίστη τους αυτή είναι που τους κάνει ιδιαίτερα περήφανους για το βραβείο που κέρδισαν στον περσινό διαγωνισμό, που σύμφωνα με τον Καθηγητή Μανασσή Μήτρακα «αποτελεί επιβράβευση με ιδιαίτερη βαρύτητα». Ο καθηγητής συμπληρώνει: «Είναι σίγουρο ότι η εκδήλωση αυτή (σσ: ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!») θα βοηθήσει πολλούς ερευνητές να βγουν από το καβούκι τους, καθώς επίσης θα τους ωθήσει να σκεφτούν και τη χρηστική διάσταση της έρευνας. Ως εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας, υπήρξα αποδέκτης αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής στο διαγωνισμό καινοτομίας και με κάθε ευκαιρία παρότρυνα και παροτρύνω τους ερευνητές και συναδέλφους να λάβουν μέρος, συνεισφέροντας στην προσπάθεια να ξεκολλήσει η χώρα μας από την ύφεση».

Μάθετε περισσότερα για την επιστήμη πίσω από το AquAsZero εδώ
Share: