Ανασκόπηση του 2ου Διαγωνισμού “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” 2012-2013 
Ποιος μπορούσε να φανταστεί τον Μάιο του 2010, όταν ο ΣΕΒ και η Eurobank προκήρυξαν τον 1ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» ότι η Ελλάδα όχι μόνο καινοτομεί, αλλά διψά για πρωτοβουλίες που μπορούν αφενός να αναδείξουν το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων και αφετέρου να συμβάλουν στην προσέγγιση του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου; Και όμως, οι 542 συμμετοχές και στους δυο Διαγωνισμούς το αποδεικνύουν!   

 Η επιτυχία της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ και της Eurobank επιβεβαιώθηκε με τον 2ο Διαγωνισμό «Ελλάδα Καινοτομεί!» στον οποίο συμμετείχαν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, δημόσιοι και ιδιωτικοί ερευνητικοί φορείς, αλλά και επιχειρήσεις και νέα εταιρικά σχήματα από όλη την ελληνική επικράτεια. Οι υποψηφιότητες ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και αφορούσαν σε προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής. Και πέραν του βαθμού καινοτομίας που ενσωματώνουν ως projects, παρουσιάζουν ταυτόχρονα ιδιαίτερη επιχειρηματική δυναμική τόσο στην εγχώρια όσο και σε διεθνείς αγορές. 

 Το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι 20 υποψηφιότητες που προκρίθηκαν στην τελική φάση, επιβεβαιώθηκε και από τις 130 παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν για την προώθηση τους σε εκπροσώπους Πανεπιστημίων, ΑΤΕΙ, επιστημονικών πάρκων, ερευνητικών κέντρων και χώρων επιχειρηματικής καινοτομίας. Η ανταπόκριση εκ μέρους του κοινού, φορέων και επενδυτών, ήταν ιδιαίτερα θερμή και ανέδειξε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα μας.  

 Χωρίς καμία αμφιβολία, η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τους 4 νικητές του 2ου Διαγωνισμού (2 στον τομέα της Εφαρμοσμένης Έρευνας και 2 στον τομέα της Καινοτομίας αντίστοιχα) αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ιδιαίτερα δύσκολη: 

Εφαρμοσμένη Έρευνα:  
Α΄ Βραβείο: στον Δρ Κωνσταντίνο Μπάλα του Πολυτεχνείου Κρήτης (Φασματικός χαρτογράφος πραγματικού χρόνου και πρώτες βιο-ιατρικές εφαρμογές)  

Β΄ Βραβείο: στον Δρ Ευάγγελο Γογγολίδη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" («Έξυπνες», νανοδομημένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια)  

Καινοτομία:  
Α΄ Βραβείο: στον κ. Ιγνάτιο Φωτίου της ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές εφαρμογές Ε.Π.Ε. (Μη μόνιμη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα)  

Β΄ Βραβείο: στην κα Παναγιώτα Δραγάνη της APIVITA Α.Ε.Β.Ε. (Καινοτόμος μέθοδος εκχύλισης ελληνικής πρόπολης για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας πρώτης ύλης με αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση)  

Και οι 4 νικητές αποδεικνύουν στην πράξη ότι παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Γιατί απλά υπάρχει η Ελλάδα που δημιουργεί, σκέπτεται, παράγει και φυσικά καινοτομεί! 

Η τελετή βράβευσης του 2ου Διαγωνισμού αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για να παρουσιαστούν διαφορετικές απόψεις για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα μας. Τίποτα όμως δεν είναι πιο αντιπροσωπευτικό από τα λόγια των ίδιων των νικητών του Διαγωνισμού:   

"Από το κράτος ζητάμε άρση εμποδίων" ανέφερε ο Δρ Κ. Μπάλας από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ ο Β. Κωστόπουλος από την ερευνητική ομάδα του ΤΟΒΕΑ επεσήμανε: «προσπαθούμε παρά το μη ευνοϊκό περιβάλλον» σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης  της δύσκολης πορείας των Ελλήνων επιστημόνων προς την επιτυχία και την αναγνώριση. Από την άλλη πλευρά, η Δρ. Α. Τσερέπη, εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας Δημόκριτου επεσήμανε τη σημασία πρωτοβουλιών όπως αυτή του Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»: «ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την ευκαιρία να προβάλλουμε τη δουλειά μας!», ενώ η αισιοδοξία και το όραμα των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών αποτυπώνεται στη φράση της κ. Π. Δραγάνη, εκπροσώπου της ερευνητικής ομάδας της Apivita: «η διάκριση αυτή μας γεμίζει μεγάλη χαρά, αλλά και ευθύνη να γίνουμε καλύτεροι». Και αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που αξίζει να θυμόμαστε όλοι!
Share: