Αθανάσιος Γ. ΚωνσταντόπουλοςO Δρ. Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) στο ΙΤΧΗΔ/ΕΚΕΤΑ από το 1996.
Το 2006 εξελέγη διευθυντής του ΙΤΧΗΔ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ ενώ το 2011 εξελέγη Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης. Είναι επίσης μέλος ΔΕΠ του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, υπηρετώντας ως Καθηγητής Νέων, Προηγμένων & Καθαρών Τεχνολογιών Καύσης.  Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος συνδυάζει στις σπουδές του την επιστήμη της Μηχανολογίας (Διπλ. Μηχ. Μηχ., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1985; MSc ME Michigan Tech, 1987) και της Χημικής Μηχανικής (MSc, MPhil, PhD, Yale University, 1991).

Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος εξειδικεύεται στην επιστήμη και τεχνολογία των νανοσωματιδίων και των αερολυμάτων από καύσεις και έχει εκτενή ερευνητική και τεχνική εμπειρία στο σχεδιασμό, προσομοίωση και πειραματική αξιολόγηση μονολιθικών αντιδραστήρων για πολλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής ηλιακών καυσίμων (υδρογόνο και υδρογονάνθρακες με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα), του ελέγχου εκπομπών καυσαερίων από κινητήρες, οχήματα και σταθερές πηγές καύσης και βιοτεχνολογικές εφαρμογές.

Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος συνέλαβε την καινοτομική διεργασία HYDROSOL για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από την ηλιοθερμοχημική διάσπαση των υδρατμών, την οποία και ανέπτυξε ως επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας HYDROSOL. Το επίτευγμα αυτό γνώρισε διεθνή αναγνώριση κερδίζοντας το Ευρωπαϊκό Βραβείο Descartes για την έρευνα (Μάρτιος, 2007,) το οποίο αποτελεί την υψηλότερη επιστημονική διάκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση), το Βραβείο International Partnership for the Hydrogen Economy (IPHE) Inaugural Technical Achievement Award (Ιούνιος, 2006), ενώ επίσης απέσπασε το βραβείο Global 100 Eco-tech Award στην Expo 2005 στο  Aichi της Ιαπωνίας (Σεπτέμβριος 2005). Η επέκταση της έρευνας αυτής στη θερμοχημική διάσπαση του διοξειδίου του άνθρακα και η χρήση της για τη σύνθεση ηλιακών καυσίμων, ως εναλλακτική επιλογή προς αυτή της τεχνολογίας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, κέρδισε το 2010 την εξαιρετικά ανταγωνιστική επιχορήγηση European Research Council (ERC) Advanced Grant.

Έχει συντονίσει και διαχειριστεί περισσότερα από 50 ερευνητικά έργα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας. Έχει στο ενεργητικό του πλέον των 160 επιστημονικών και τεχνικών δημοσιεύσεων και πολλές ετεροαναφορές στο ερευνητικό του έργο, το οποίο γνωρίζει ευρεία αποδοχή και χρήση από πολλές ακαδημαϊκές και βιομηχανικές ερευνητικές ομάδες, ενώ δίνει συχνά προσκεκλημένες διαλέξεις και ομιλίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και βιομηχανίες.  Η έρευνα του έχει καλυφθεί επανειλημμένα από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Euronews Channel, Financial Times, Die Welt, New Scientist, Chemistry World καθώς και από τον ελληνικό τύπο.  Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of the Society of Automotive Engineers (ένας από τους νεαρότερους επιστήμονες που έχουν τιμηθεί ως σήμερα μ' αυτό τον τίτλο) ενώ έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το πρώτο βραβείο του American Institute of Chemical Engineers (1991) και το βραβείο H. P. Becton από το Πανεπιστήμιο Yale (1992) για τις εξαιρετικές ερευνητικές του επιδόσεις.

Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center, JRC), είναι επίσης μέλος σε αρκετές εθνικές και ευρωπαϊκές επιτροπές στον τομέα της Ενέργειας και συμμετέχει ως αξιολογητής σε διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης έρευνας. Έχει διατελέσει συνεργαζόμενος/επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ είναι επίσης μέλος των οργανισμών Society of Automotive Engineers, The Combustion Institute, Gessellschaft fur Aerosolforchung, και είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Αερολυμάτων (έχοντας εκλεγεί πρόεδρος της για το 2006-09 και 2009-12).

Share: