Το Λεύκωμα του Διαγωνισμού 2010-2011

O 1ος Διαγωνισμός 2010-11

Ανασκόπηση του 1ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» 2010-2011

Την πιο δημιουργική και πιο αισιόδοξη εικόνα της Ελλάδας παρουσίασε ο 1ος Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank. Στόχος του Διαγωνισμού ήταν να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η καινοτομία, και επιπλέον να  αποτελέσει αφορμή για προσέγγιση και καλύτερη γνωριμία μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

Στο πλαίσιο της γνωστοποίησης του Διαγωνισμού στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα επιστημονικά πάρκα και ερευνητικά κέντρα  σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο Διαγωνισμός προβλήθηκε μέσω έντονης διαφημιστικής καμπάνιας και πληθώρας δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ. Αποτέλεσμα της συστηματικής αυτής προώθησης του Διαγωνισμού ήταν η επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.kainotomeis.gr να έχει 133.581 επισκέψεις με 102.742 απόλυτους μοναδικούς επισκέπτες!

Από τις 295 υποψηφιότητες που συνολικά υπέβαλλαν υποψηφιότητα,  197 προκρίθηκαν στη φάση της γραπτής αξιολόγησης, ενώ στην τελική φάση του Διαγωνισμού (προφορική αξιολόγηση) προκρίθηκαν οι 21. Οι 21 αυτές προτάσεις-υποψηφιότητες είχαν την ευκαιρία να προβληθούν εκτενώς στο ευρύ κοινό με μια σειρά ενεργειών που περιελάμβανε διαφημιστική καμπάνια, δημοσιότητα αλλά και εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και την Αθήνα. Παράλληλα, εκδόθηκε ένα ειδικό Λεύκωμα που διενεμήθη σε ένα μεγάλο κύκλο αποδεκτών με έμφαση στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.

Όσον αφορά στην τελική βράβευση των υποψηφιοτήτων, στην κατηγορία της εφαρμοσμένης έρευνας τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

  • Α΄ Βραβείο στην ερευνητική ομάδα της εταιρείας Raycap, για το «Σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου».
  • Β΄ Βραβείο στην ερευνητική ομάδα της Danaos Management Consultants S.A., για το «Προηγμένο λογισμικό προγραμματισμού επιχειρησιακών πόρων, κατάλληλα σχεδιασμένο για την υποστήριξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων».

Αντίστοιχα τα βραβεία στην κατηγορία της Καινοτομίας απονεμήθηκαν ως εξής:

  • Α΄ Βραβείο σε ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το «AquAsZero: Ένα κοκκώδες στερεό υλικό, που απομακρύνει το αρσενικό (τρισθενές και πεντασθενές) από το πόσιμο νερό, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα».
  • Β΄ Βραβείο σε ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), για την «Παραγωγή Βιοντίζελ Δεύτερης Γενιάς από Καταλυτική Υδρογονοεπεξεργασία Τηγανέλαιων».
Ο 1ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ & η Eurobank απέδειξε ότι «Η Ελλάδα Καινοτομεί!». Γιατί, υπάρχει και μια διαφορετική Ελλάδα που τολμά, είναι δημιουργική, και διαμορφώνει το μέλλον με προοπτική και αισιοδοξία.

Δείτε τους Φιναλίστ στην κατηγορία της «Εφαρμοσμένη Έρευνα»

Δείτε τους Φιναλίστ στην κατηγορία «Καινοτομία»

Εικόνες και βίντεο του Διαγωνισμού 2010-11

Share: